Запажено учешће Љубице Урошевић на међународној конференцији о популаризацији науке у ФиренциЉубица Урошевић, главна и одговорна уредница и уредница образовно-научног програма ТВ „Метрополис”, учествовала је на Међународној конференцији о популаризацији науке (PCST-12. International Public Communication of Science and Technology Conference) у Фиренци, од 18. до 20. априла 2012. Више од 1000 комуникатора науке и медијских професионалаца специјализованих за ову област из преко 50 земаља окупило се са циљем да пронађу најбоље путеве којима ће до јавности продрети резултати експлозије научног знања у 21. веку.
Мото скупа био је „Квалитет, истинитост и лепота у популаризацији науке и технологије”.

Делегирана од стране Националне комисије за Унеско, Љубица Урошевић је, у оквиру специјалне сесије посвећене ситуацији у овој области у Југоисточној Европи, представила активности на популаризацији науке у Србији и изнела податке о заступљености научних тема у медијима. У раду сесије учествовали су представници Грчке, Турске, Хрватске, Македоније и Црне Горе.

За две деценије рада као уредник у Научном програму РТС, Љубица Урошевић је остварила читав низ ауторских емисија у свим жанровима научно-популарних ТВ програма; 2009. године у Бечу добила је награду „Erasmus Euro Medija”, као и награду „Васа Пелагић” за посебан допринос образовању путем медија.
Члан је међународног тима новинара Генералног директората за науку Европске комисије и аутор емисија „Гаудеамус”,  „Европа истражује” и „Технополис” на ТВ „Метрополис”. Своје стручне радове о улози медија у популаризацији науке последњих година представила је на више међународних конференција.


  


 

објављено 2012-04-21